web analytics

Jakten på passet*

Okategoriserat

Som ni ser är vi lite ledsna just nu, Hugo och jag. Det beror på att min fina och humoristiska morfar har rest vidare till en ljusare och mjukare plats. Hugo hann tyvärr aldrig träffa sin gammelmorfar vilket känns jättetråkigt. Imorgon utnyttjar vi flygrevolutionens utveckling och far över till Polen för begravning. Mamma är redan på plats och vi flyger med mina två äldre bröder.

I Polen finns det en tradition att man begravs väldigt snabbt, tror det beror på den katolska kyrkan och deras tro. Detta resulterade i att det vart väldigt bråttom med att fixa så att Hugo kan följa med. Tanken att lämna honom här hemma fanns i ungefär en hundradels sekund, sen var den borta. Inte skulle ja kunna vara ifrån min lilla fina Hugo-plutt heller.

Det är för sent att ansöka om ett vanligt pass eftersom det tar flera dagar att få. Men man kan få ett tillfälligt pass som gäller en ut-och inresa och det är ett sådant jag hoppas på att lyckas utfärda till Hugo. Jag började resan mot att skaffa Hugo ett pass med ett samtal till Polisen. Och det vart en hel del samtal till innan allt var klart.

Här nedan följer de 19 steg det tog för oss att få med Lilla Hugo på Polen-planet:

1. Ett samtal till Polisen, passavdelningen. Jag kopplas till en röststyrd telefonsvarare som undrar vilken polisstation jag vill komma i kontakt med. Eftersom vi ska flyga från Skavsta tänker jag att polisstationen de har där är lämplig, så jag säger Skavsta, Nyköping. Samtidigt tar Hugo paus från ammandet och börjar berätta någon historia. Med Hugo jollrandes i bakgrunden missuppfattar såklart den  röststyrda telefonsvararen vad jag säger och efter en mängd misslyckade omgångar väljer telefonsvararen att tacka för sig och koppla ifrån. Häligt.

2. Jag ringer upp igen, Hugo ligger nu på säkert avstånd. Jag kopplas fram till Skavstapolisen som frågar var jag bor. Jo i Sthlm svara ja, varpå de säger att jag måste ringa till Sthlmpolisen istället. Suck.

3. Hugo börjar gråta och jag hämtar upp honom samtidigt som jag slår numret till polisen igen. Den röststyrda telefonsvararen frågar vart jag vill kopplas och jag svarar Sthlm. – Du vill alltså bli kopplad till Stockholmspolisen? Ett tydligt JA hade ju varit bra att svara i det läget till robotrösten men Hugo ville annat :) Neääehh lät det från lill-busen varpå  telefonsvararen  väljer att säga hej då. Toppen uppfinning det där med röststyrd telefonsvarare….

4. Jag ringer upp igen när Hugo lugnat sig. Trots det missuppfattar telefonsvararen vad jag säger och jag kopplas till en polisstation någonstans i vårt avlånga land. De säger att jag måste ringa Sthlmavdelningen. Jag vägrar och säger att då får de koppla mig, vilket de oxå gör. Hallelulja.

5. Sthlmavdelningen frågar var jag bor. Jag svarar och då menar de att ja borde ringa till polisavdelningen som ligger närmare oss.. De kopplar vidare oss.

6. Denna polisstation säger då att nä men du ska ju prata med poliserna i Nyköping eftersom det är därifrån du ska flyga. Ooh my God.

7. Poliserna i Nyköping kan inte svara på min fråga ang vad jag måste göra för att Hugo ska kunna flyga med mig utan säger att de får återkomma när de pratat med lite kollegor.

8. En timme senare ringer en tjej upp mig och berättar att vi först måste åka och fylla i faderskapsintyg (vi är ju inte gifta) sedan måste vi vidare och registrera hans namn på skatteverket (det hade vi inte hunnit göra än) och sedan måste ett personbevis utfärdas. Detta ska jag ta med mig till Skavsta innan flygresan och då kan de utfärda ett tillfälligt pass. OK.

9. Jag ringer den familjerättsrådgivare som vi skulle till nästa vecka för att fylla i att Jensa är pappan för att be om vi kan få komma in idag istället. Hon svarar inte. Jag spelar in mig på hennes telefonsvarare och ber henne ringa upp. Jag blir lite otålig när tiden går och hon inte ringer upp så jag ringer till växeln och ber om att kopplas till någon annan handläggare. Telefonsvarare igen. Jag spelar in mig igen.

10. En handläggare ringer äntligen upp mig, men det är inte rätt handläggare. Jag ber henne knacka på hos min handledare och säga att det är akut.

11. Min handläggare ringer upp. Hon kan klämma in oss en tid imon. No can do svarar jag. Ge oss en tid idag, imon ska vi flyga. Okej svarar hon, halv tre.

12. Ringer J och frågar om han kan smita från jobbet för att åka och skriva på, yepp svarar han.

13. Efter att alla papper är ifyllda åker vi vidare till skatteverket på söder för att fixa med Hugos namnregistrering. På plats får vi reda på att vi måste åka till skatteverket inne i stan för detta ärende.

14. Väl på plats är det låång kö. Jensa måste tillbaka till jobbet och Hugo pruttar och bajsar.

15. 16.20 är det vår tur. När jag berättar om läget säger hon att detta tyvärr blir svårt att ordna. Dessa ärenden sköts nämligen från Malmö dit man skickar alla papper och väntar i cirka två veckor innan det är klart. Mörker.

16. Jag visar upp söta Hugo och ber henne att göra allt hon kan för oss. Hon säger att okej hon kan ju alltid testa ringa till Malmö och se vad de säger. Men ojda, klockan är visst över fyra kommer hon på. De stänger tyvärr klockan fyra. Jag ber henne ändå ringa dit och sån tur har vi att självaste chefen fortfarande är kvar, alltså den enda personen som faktiskt kan hjälpa oss. Alla andra hade gått hem redan men just hon hade inte hunnit iväg än. Hon är tveksam men beslutar sig för att testa.

17. Hon går otroligt nog med på att registrera hans namn och ordnar det.

18. Nu är det bara personbeviset som ska skrivas ut. Men ojda, det visar sig att systemet som sköter sånt har legat nere hela dan. Men så plötsligt kommer det igång, just precis då! Helt otroligt. Så vi vandrar därifrån med ett personbevis på lilla Hugo Wilson Meltzer :) Weejah!

19. Nu gäller det bara att vi lyckas flyga iväg imon då. Vi ska alltså ta med vårt personbevis och ställa oss i kö för att få ut ett tillfälligt pass till honom. Förhoppningsvis har vi gjort allt vi måste för att lyckas med det.

Vilken dag alltså. Lite trubbligt men vilken tur vi haft ändå. Spännande det ska bli fara iväg på äventyr med Hugo, fast lite läskigt oxå. Hoppas allt går bra. Wish us luck*

Ganska otroligt hur vi på en eftermiddag lyckades med något som egentligen ska ta flera veckor. Någon där uppe ville nog att vi skulle komma med på Polen-Planet, kanske var det du finaste Morfar Dziadek Wladek.

Saknar dig*

www.KarroochKing.se
Meddelanden ?
Julia:
Jag beklagar! 
Annelie Andersson:
Trist att förlora någon, men vilken underbar historia. Och morfar är säkerligen superglad. Jag höll på att få en fnissattack när jag läste punkt 14. Underbara Hugo! Det är inte lätt, men du är otrolig som fixade det!
Anna&Trion:
Åh, så sorgligt! Tänker på er! Kram
Emma:
Jag beklagar verkligen! Helt otroligt att ni ändå lyckades fixa alla papper och bevis på så kort tid, hoppas nu verkligen att det fungerar med flyget också!
Nattie:
Vilken historia  Jag tror att det var meningen att ni skulle komma iväg Hoppas det att det blir en fin begravning Kram
JTWM:
men så trist med morfis! Härligt att det lyckades till slut iaf..hoppas ni får en fin resa och stund i Polen trots allt. Kramar!
Sigrid:
Beklagar sorgen. Vilken trasslig historia; hoppas att allt reder ut sig i slutändan. Kram!
Johanna & Majken:
Usch va tråkigt, jag beklagar 
Men himla tur ni hade trots allt!
Lycka till!
S, Thyra o Lhine:
Beklagar sorgen!

Hoppas det löste sig med det tillfälliga passet!

L, Inja & Fendi:
Sov mjukt lille morfar!
Kattis:
Jag är så ledsen att läsa om din och din familjs förlust.  Så ledsamt att gammelmorfar aldrig fick tillfälle att möta Hugo, men jag är övertygad om att han är med er – och från sin plats ovan där så följer han Hugo genom livet.
Hoppas det går bra med flygresan!
Kramis!
Maria,Rocky&Malte:
Tack så hemskt mycket, detsamma säger jag 
Johanna:
Hejja Karro!!! Och hann till kursen gjorde du oxå 
kram
sofie:
Beklagar sorgen!
Mirre:
Ohh men vännen =(, usscch beklagar verkligen. Storkram till er

Föregående inlägg Nästa inlägg

Tre slumpade inlägg

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.